Він є автором проєкту CultFood, який має напрямки про нове шкільне та дошкільне харчування. Саме завдяки цьому створили нову збірку рецептів для українських закладів освіти.

До теми Як здорожчає оновлене шкільне меню: Клопотенко назвав ціни

Чому потрібно змінити шкільне харчування

Євген Клопотенко зізнається, що є кілька причин, чому потрібно змінити шкільне харчування в Україні. Зокрема:

  • Діти не їдять у шкільних їдальнях, особливо якщо їх не подобається смак продуктів та страв.
  • Діти вживають більше шкідливого фаст-фуду, а це несе харчові отруєння та сприяє розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, ожиріння тощо.
  • Діти проводять у школі значну кількість часу, і тому вони мають харчуватися корисною та смачною їжею, бо це формує здоров’я дитини.

За словами Клопотенка, в цьому питанні змінюватись потрібно насамперед батькам, від яких діти наслідують свої харчові звички.

Якщо батьки здебільшого харчуються нездоровою їжею, фаст-фудом, то і їхня дитина відмовлятиметься від фруктів та овочів у школі,
– каже експерт.

Що відомо про проєкт CultFood

CultFood – соціальний проєкт з покращення культури харчування, заснований кулінарним експертом Євгеном Клопотенко у 2017 році. Сьогодні вже 5000 шкіл почали змінюватись та готують за новими рецептурами.


Зазначимо, що у 2020 році питання покращення харчування у школах України вивели на державний рівень, зокрема створили робочу групу, яка має оновити шкільне меню.

А в січні 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для шкіл, який почне діяти вже з 1 вересня.

Як зміниться харчування у школі

  • У їдальнях заборонені м’ясні, рибні консерви, ковбасні вироби та сосиски, кондитерські вироби, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
  • Для учнів зменшили кількість хліба, молочних продуктів, цукру та солі.
  • Водночас збільшили кількість фруктів.
  • Також тепер у школах дозволені спеції, адже насправді багато з них є корисними.

Окрім того, у 2020 році на переобладнання шкіл виділили державну субвенцію у розмірі 400 мільйонів гривень. Її використали для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1809 закладах освіти.

Розробка нових меню для учнів

Євген Клопотенко спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України розробили повноцінне 4-тижневе меню. Загалом створили 160 страв для учнів.

Тепер страви повторюватимуться раз на місяць, а не кожні два тижні. Також у меню буде значна кількість українських страв.

Яким буде нове меню для учнів:

  • салат з морквою, сиром та сметаною,
  • шпундра (це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком),
  • булгур,
  • львівський сирник,
  • сінабони,
  • йогурт,
  • фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони тощо).