Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька розповіла, що перевірки проводять, адже 2021 рік є роком реформи шкільного харчування.

До теми Зеленська запускає кампанію про здорове харчування у школах

Вже з 1 січня діє новий Санітарний регламент для шкіл, який, зокрема, змінює підходи до організації харчування. Пріоритет – питання забезпечення якісним харчуванням дітей.

Держпродспоживслужба протягом шести місяців виконала майже три тисячі лабораторних досліджень та склала понад 400 обов’язкових приписів.

Які порушення найчастіше фіксують у школах

Серед найчастіших порушень у закладах освіти:

  • недотримання гігієни виробництва,
  • недотримання вимог зберігання і транспортування продуктів.

Держпродспоживслужба активно здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у школах, забезпеченням учнів якісними харчовими продуктами, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил тощо.

Додамо, що нещодавно в Україні оновили норми харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Також завершився перший етап реформування шкільного харчування.

Так, усі школи з 1 вересня 2021 року зобов’язані:

  • Зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза – до 7,5 грам на один прийом їжі.
  • Збільшити кількість фруктів до 100 грам на один прийом їжі.
  • Зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 грам.
  • Збільшити кількість м’яса так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей.
  • Збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.